Ett recept jag använde igår, som jag hittade i ett Coop-häfte. I min version blev det naturell yoghurt, rapsolja, dinkel och i botten av formen hade jag en blandning av sesam, pumpafrön och solroskärnor.
Grovt fullkornsbröd
2 dl fyrkornskross
4 dl vatten
5 dl filmjölk
25 g jäst
1/2 dl honung
3-4 tsk salt
2 msk solrosolja
10 dl dinkelsikt eller rågsikt
+ ca 2 dl till utbaket
(1msk smör)
(3 msk solroskärnor)
Koka kross och vatten under omrörning till en lös gröt i ca 10 min. Häll gröten i en bunke och blanda i filmjölken. Låt blandningen svalna till fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i bunken och rör om tills det har löst sig. Tillsätt honung, olja, salt och mjöl. Arbeta ihop till en lös deg och låt jäsa en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar och lägg dem i smorda brödformar á 1 1/2 L , med solroskärnor i botten. Jäs ytterligare ca 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Låt kallna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar