söndag, februari 1

Semlor!

Nu kommer de, semlorna! Säsongen har blivit väldigt lång och beach 2009 tittar bävande på medan vi smockar i oss två eller tre stycken. Här ska gödas! Men vänner, tänk på vad det är ni köper. Blir det en färdig från livsmedelsaffären eller går du på kafé, kanske göra egen? Valet är ditt, men jag väljer att citera från Äktavara.org hemsida:
"Victor mumsade nyligen i sig en ”Lyxsemla” från Europabagarn. När han efteråt
läste på innehållsförteckningen kunde han räkna till nio E-nummer, men inte en
endaste mandel. Så här skriver Victor: ”Mandelmassan" består enligt
förpackningen av: socker, vatten, aprikoskärnor, modifierad vetestärkelse E1414,
vetestärkelse, vetemjöl, majsmjöl, majsstärkelse, glukossirap,
konserveringsmedel E202, surhetsreglerande medel E330, salt, arom. 13
ingredienser i mandelmassan - INGA mandlar!"
Enligt livsmedelsverket får det inte kallas mandelmassa om det inte innehåller just mandel! Vilket verkar självklart för oss gräsrötter men tydligen inte för företagen. Däremot får man använda s k bakmassa, som ska föreställa mandelmassa, men är gjord på aprikoskärnor, men då ska det också stå bakmassa i innehållsförteckningen.

Funderar du som jag, på att baka egna semlor kommer här några tips på laktosfri grädde (vi vill också bli feta!) Vi har Arla Kökets Laktosfria vispgrädde på 2,5 dl, Valios vispgrädde på 2 dl. De har även en på 3, 3. Sedan finns Skånemejeriers grädde på 2, 5 dl: Alla innehåller högpastöriserad grädde*, stabiliseringsmedel (karragenan) och laktasenzym. Personligen använder jag den från Skånemejerier. Har även testat Valio och var nöjd med den också. Vet ni någon grädde utan tillsatser så hör av er. Märk väl, laktas är nödvändig i alla laktosfria produkter som är gjorde på mjölk. Det bryter ner laktosen i maten. Ät väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar