torsdag, mars 24

Äggaval gott folk!

Påsken närmar sig med stormsteg och det kanske är dags att fundera på vilken sorts konsument av ägg du vill vara? Jag sitter mitt i tentaplugget inför en livsmedelsvetenskapstenta och täkte passa på att slänga in lite info om ägg. Eller mer, vad innebär de olika valen vi står inför när vi ska handla ägg?

Lagstiftning i Sverige säger att ALLA hönor måste få ha tillgång till rörelsefrihet, värprede, sandbädd och sittpinne, samt att de ska kunna bete sig så naturligt som möjligt.

Frigående höns: Detta är hönor som får gå fritt inomhus i stallar med strö på golvet och högst nio (!) hönor per kvadratmeter.

Ägg från utehöns: Samma som ovan men de får även vistas ute.

Sprättägg: Samma som frigående höns inomhus men reglerna tillåter färre höns per kvadratmeter nämligen sju.

KRAV: De ska kunna röra sig fritt på en yta med max 7 höns per kvadratmeter. De ska ha möjlighete att vistas ute för att kunna krafsa, sandbada och picka mask och gräs. De ska ha tillgång till minst fyra kvadratmeter betesmark per höna och deras foder ska avra till 85% ekologiskt odlat.

Tyvärr är burhållning den mest dominerande formen för hönsförvaring i världen. I bur är det svårt för en höna att kunna leva som naturen hade tänkt det.

Vad väljer du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar